Het belang van goede badkamer-ventilatie

Het komt niet als een verrassing wanneer we u zeggen dat de badkamer een vochtige ruimte is. U neemt er een douche, gaat in bad, doet er eventueel de was… Al deze zaken zorgen ervoor dat de lucht erg warm en zeer vochtig wordt. Dit is positief voor bepaalde planten, zoals een orchidee, maar niet echt ideaal voor uw muren of houten badkamermeubels.

Nu zijn onze badkamermeubels uitvoerig behandeld tegen vocht, toch is het beter voorkomen dan genezen. Vocht vermijden in de badkamer kan op twee manieren: of u neemt nooit nog een bad of douche, of u zorgt voor voldoende ventilatie. Laat ons even van de tweede optie uitgaan.

vocht-badkamer.jpg

Waarom uw badkamer ventileren?

Zoals hierboven al aangegeven: uw badkamer is een ruimte waar u vaak vertoeft en wanneer u dat doet, dan creëert u in veel gevallen een vochtige omgeving. De lucht vult zich, zeker in de koudere wintermaanden, snel met kleine vochtdruppels en dit kan voor problemen zorgen met de vloer, muren, maar ook uw badkamermeubels.

Schimmelvorming, loszittend behang of tegels, krommend of splijtend hout… Iedereen is het liever kwijt dan rijk. Uw badkamer goed verluchten is dus de boodschap. Hoe u dat doet, lijsten we hieronder voor u op.

Hoe ventileert u de badkamer?

Er zijn verschillende manieren om de badkamer te verluchten. De ene oplossing is al eenvoudiger dan de andere:

  • de minst ingrijpende manier om de badkamer te ventileren, is de natuurlijke manier: laat frisse buitenlucht binnen door een – of liefst meerdere – raam open te zetten.

    Dit zorgt ervoor dat frisse lucht de warme vochtige lucht kan verdrijven. Het spreekt voor zich dat dit enkel kan met badkamers die überhaupt ramen hebben. Bijkomend nadeel, vooral in de winter, is dat deze tactiek zorgt voor een (te) koude badkamer…
  • Een andere optie is het installeren van een rooster. Dit staat in verbinding met de buitenlucht en zorgt er op natuurlijke wijze voor dat frisse lucht de weg naar de badkamer vindt en vocht de omgekeerde beweging maakt. 
  • De laatste oplossing is meteen ook diegene die de meest ingrijpende aanpassing vergt: de installatie van een badkamer ventilator. Dit mechanisme zorgt voor een actieve afzuiging van vocht en invoer van frisse lucht. 

Het hangt van uw budget of zin om ingerijpende veranderingen te doen af waarvoor u kiest. Weet wel dat al deze opties ervoor zullen zorgen dat vocht in de badkamer minder kans krijgt. Dit is gezonder voor uzelf en uw badkamer.