Een koude douche wordt in het spraakgebruik vaak gezien als een tegenvaller. Maar in werkelijkheid is koud douchen juist heel gezond. Al in de negentiende eeuw werden heet en koud waterbaden door alternatieve artsen aan hun patiënten aanbevolen, en in sommige culturen wordt een duik in koud water gezien als een heilzame traditie. Ook uit modern wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er door je lichaam regelmatig bloot te stellen aan koud water verschillende voordelen te behalen zijn. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, bloedcirculatie, lymfeklieren, temperatuur regulatie, gewichtsverlies en de huid. De beste manier om deze voordelen te behalen, is elke ochtend of avond een koude douche te nemen

Een frisse douche (ongeveer 20°C, wat best overkomelijk is) van twee à drie minuten, een keer of twee per dag wordt door wetenschappers aangeraden.

 

Immuunsysteem

Als je lichaam blootgesteld wordt aan lage temperaturen, warmt je lichaam automatisch op, omdat de temperatuur gelijk moet blijven. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt geprikkeld. Denk aan het inenten tegen een ziekte; het lichaam krijgt een kleine hoeveelheid stress, zodat er witte bloedcellen worden aangemaakt die je later beschermen tegen de ziekte. Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een koude douche nemen op lange termijn beter bestand zijn tegen verkoudheid en griep.


Afvallen en metabolisme

Koud douchen kan op lange termijn zorgen voor gewichtsverlies. Dit komt doordat bruin vet wordt aangemaakt bij blootstelling aan lage temperaturen. Bruin vet, is in tegenstelling tot wit vet (dat wordt opgeslagen) verantwoordelijk voor het verbranden van glucose, wat bestaat uit calorieën en opgeslagen wit vet. Door dit proces zal je op lange termijn dus afvallen. Een toename van bruin vet en een goede bloedcirculatie zorgen voor een verhoogd metabolisme (stofwisseling) zodat alle chemische processen in je lichaam sneller worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van spiercellen na het sporten. Deze efficiëntie zorgt namelijk voor een fitter lichaam. Er zijn zelfs topsporters die vlak na een inspanning een koud bad nemen.

Temperatuur

Er is gebleken dat een koude douche helpt bij het neutraliseren van de temperatuur en de hoeveelheid zweet dat een mens produceert. Bij mensen die abnormaal veel zweten werkt zo’n douche heel goed. Ook ben je beter bestand tegen kou buiten de douche, doordat je lichaam de temperatuur efficiënter neutraliseert.

Gezonde huid

Koud douchen helpt niet alleen bij het tegengaan van een droge huid, maar zorgt er ook voor dat je spieren en bloedvaten zich samentrekken waardoor je huid strak en gezond blijft. Het helpt ook bij het tegengaan van cellulite (sinaasappelhuid). Wie mooi wil zijn moet lijden: koude douches zijn beter voor ons haar en onze huid. Hete douches kunnen de huid uitdrogen, koude douches kunnen daarentegen helpen bij het hydrateren. Je haar glanst ook beter en raakt makkelijker uit de knoop als je het wast met koud water.

Lymfesysteem

Het lymfesysteem in het lichaam van de mens helpt bij het wegvoeren van het afval uit de cellen van het lichaam en beschermt je tegen ziektes. Er ontstaat pas beweging in de lymfevaten als de spieren zich samentrekken. Bij mensen die weinig sporten zijn de lymfevaten dus minder actief, waardoor lymfe (de stof die wordt afgevoerd) niet snel in beweging komt. Een koude douche zorgt er voor dat de spieren zich samentrekken en dus voor meer beweging in de lymfevaten.

De koude douche als beleving

Een koude douche is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook mentaal geeft dit je nieuwe energie. In Rusland geldt het ‘wakzwemmen’ als een sportieve winterse uitdaging, en in ons land is die oer-beleving overgenomen in de Nieuwjaarsduik op 1 januari in de Noordzee. Het credo van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ lijkt daarmee met een rituele reiniging en verjonging verbonden. Het nemen van zo’n koude duik wordt gezien als een uitdaging. Na het nemen van zo’n duik krijg je nieuwe positieve energie, precies zoals bij een koude douche. Ook leer je kalm te blijven bij een stressvolle situatie.

Solid Surface is een composietsteen. (ook gekend als Corian)

Solid Surface betekent letterlijk : duurzaam oppervlaktemateriaal. Het is een product op basis van een acryl-mineraalgrondstof, hoofdzakelijk bestaande uit aluminiumhydroxide (natuurmineraal dat bij bauxiet-winning vrijkomt) en polymethylmethacrylaat (ook kortweg aangeduid als PMMA of acryl), waarbij de voordelen van beiden zich verbinden tot een buitengewoon aantrekkelijk materiaal.

Solid Surface wordt door verschillende fabrikanten op de markt gebracht onder verschillende namen : Krion®, Dupont™Corian®, Plexicor®, LG HI-MACS®, Avonite®, Formica®, Samsung Staron®, Wilsonart®, …

Deze steensoort heeft een aantal bijzondere producteigenschappen, welke voordelen biedt in sanitair gebruik. Zo blijft dit materiaal bijvoorbeeld zonder veel moeite schoon en hygiënisch in gebruik, omdat het geen naden en poriën bevat. Geen wonder dus dat Solid Surface producten tegenwoordig zo populair zijn.

Enkele kenmerken en eigenschappen

  • massief en poriënvrij
  • vocht- en vlekbestendig, anti-bacterieel
  • sterk en duurzaam
  • onderhoudsvriendelijk
  • warm, tijdloos, mooi en robuust als steen
  • laat zich bewerken als hout en toont zich door haar regenereerbaar oppervlak steeds als nieuw
  • milieuvriendelijk en biologisch verantwoord
SaniClima biedt zowel douchebakken, wastabletten als wandpanelen aan in Solid Surface.
Met een speciale techniek lijmen wij de panelen aan elkaar; dan wordt het geheel opgeschuurd en gepolierd; zodat een naadloos geheel ontstaat.
De afmetingen zijn dus onbeperkt, hoeken, dagkanten ramen, een nis,….alles is mogelijk.
Kom de verschillende opstellingen in onze showroom bekijken en overtuig jezelf van dit super product.
Naadloze douchemuren zijn de beste investering voor uw douche. Deze douchewanden hebben weinig onderhoud nodig.

Tijdloos kunnen genieten van een weldadig bad is belangrijk. Alleen lijken badranden op zekere leeftijd onoverkomelijk hoog. Daarom biedt onze fabrikant Novellini een bad aan met een douchedeur. Door de lage drempel is het instappen eenvoudig voor wie een bad of douche wil nemen. Plaats de deur in het bad, ga zitten, laat het vollopen en genieten maar.

Antislip, voelt warm aan en is gemakkelijk in onderhoud.

Nee, maar we raden het je wel aan. Zo kunnen we de nodige tijd en zorg besteden aan het opstellen van een geschikte offerte.

Ja, als de chape minimum 10cm dik is.

Voor een hangtoilet rekenen wij 80cm breed, dit ook voor een comfortabele zitruimte.

Dat gebeurt best met zachte zeep. En één keer per jaar met een neutrale autopolisch om eventuele krassen eruit te halen en om een beschermlaag te vormen. Gebruik zeker geen bijtende producten of producten met een oplosmiddel.

We voorzien daar gemiddeld 1 à 2 uur voor. Al vanaf de eerste moment bij een bezoek aan onze showroom, gaat u buiten met de gewenste offerte!

Een wastafel/meubel hang je best op ca. 90cm, een toilet op 44cm. Een bad bouw je best in zodat de boden op vloerniveau ligt.

Een duobad heeft 2 rugzijden en de sifon bevindt zich in het midden. Ze bestaan al vanaf 170×75 cm. Hoe groter ze zijn, hoe comfortabeler je uiteraard met 2 personen in bad zit. De buitenafmetingen van een bad zijn niet altijd bepalend voor de ruimte binnenin.